2/6/09

ENLLAÇOS 4T ESO

Tecnologia 4t ESO



Enllaços

UNITAT 1. Característiques funcionals de l’habitatge

APERCA
L'associació de professionals de les energies renovables de Catalunya (APERCA) té un web molt interessant on obtenir informació sobre l'arquitectura bioclimàtica.

domòtica
Per saber-ne més sobre domòtica, visiteu el portal


El Llibre de l'edifici
El Llibre de l'edifici és un conjunt de documents que equivalen a l'ITV dels vehicles per als edificis.

Euribor
Per a consultar els valors de l'Euribor durant els últims dos anys. També és útil per comparar hipoteques i calcular la influència d'una variació de l'Euribor.


termes hipotecaris
útil diccionari en línia per interpretar termes hipotecaris.




UNITAT 2. Instal·lacions de l’habitatge

AGBAR
L'empresa Aigües de Barcelona (AGBAR) té un Museu a Cornellà de Llobregat.

Aguas de Sevilla
Per comprendre com funciona un sifó o una arqueta sifònica


Ajuntament de Barcelona
Al web de l'Ajuntament de Barcelona, pots observar un rebut d'aigua i comparar-lo amb el de casa. També hi trobaràs consells sobre com estalviar aigua

edu365
La pàgina web següent també tracta sobre les instal·lacions a l'habitatge. A més hi ha un enllaç directe, en clicar sobre Instal·lacions als edificis.


Gas Butano
normes bàsiques d'ús i manteniment de les instal·lacions de gas

Gas natural
Al web de l'empresa gas natural i dins de l'apartat de la Fundació Gas natural pots accedir a un museu online que conté curioses imatges de gasodomèstics antics.


ROCA
A la web de Roca existeix un apartat sobre estalvi d'aigua amb clips de vídeo on es poden observar aquests dispositius.

Simon
Petits vídeos en què es mostra el funcionament dels aparells i d'algunes aplicacions domòtiques per a la instal·lació elèctrica de l'habitatge.


XTEC
A la pàgina web següent pots practicar amb els elements característics de la instal·lació interior d'un habitatge: dispositius bàsics de comandament, quadre de comandament i protecció, esquemes, etc.




UNITAT 3. Manteniment de l’habitatge

Protección de la madera
informació sobre els problemes que pot patir la fusta (fongs i insectes) i com protegir-la.

Titan
El web d'Indústries Titan S.A., de fàcil navegació, té una completa informació dels seus productes.


xtec
A l'hora de cercar estudis professionals et recomanen aquesta web




UNITAT 4. Pneumàtica i hidràulica.
Better robot muscles
Un robot fabricat per l'empresa Festo amb músculs pneumàtics artificials

Compressors aire comprimit
Web de l'empresa d'àmbit internacional Compair dedicada a la fabricació de sistemes d'aire comprimit i gas, com ara compressors d'alta eficiència.


Curs virtual de pneumàtica
Curs virtual de pneumàtica que es pot descarregar de la xarxa i executar-lo offline. És molt interactiu atès que està dissenyat amb Flash i conté nombroses imatges i animacions.

Festo Robotic Hand
Una mà pneumàtica robotitzada


Introducció a la pneumàtica
Unitat didàctica molt interessant, en castellà, adreçada a alumnes de 4t d'ESO per introduir-los en la tecnologia pneumàtica. Disposa d'animacions per facilitar una millor comprensió dels conceptes exposats.

Pneumàtica
Unitat de pneumàtica molt ben elaborada disponible a la xarxa. És un material didàctic del projecte Techno, integrat en el programa Internet en el aula del Ministerio de Educación y Ciencia.


Pneumàtica
Documentació molt completa sobre pneumàtica, disponible en castellà.

pneumàtica i electropneumàtica
Web molt interessant en català de Jordi Jordan sobre pneumàtica i electropneumàtica


Pneumàtica. Generació, tractament i distribució de l'aire
Monografia en castellà sobre pneumàtica: generació, tractament i distribució de l'aire comprimit. Es pot descarregar tota la documentació i les imatges en un arxiu de Word.

Portal TIC de tecnologies
Portal TIC de tecnologies en castellà amb diferents apartats: animacions, webquest, blogquest, vídeos, jocs, recursos


Purificació de fluids
Web de la companyia HIGH-TECH FILTRACION INDUSTRIAL especialitzada en la purificació de fluids: aire comprimit, gasos a pressió i líquids

Tractament d'aire i equips accessoris
Web de l'empresa Ingersoll Rand dedicada a la fabricació i comercialització de compressors i components per al tractament de l'aire comprimit. Proporciona informació i especificacions tècniques dels diferents elements.


Tractament de l'aire comprimit
Informació i catàleg en línia de l'empresa Beco dedicada a la fabricació i comercialització components i sistemes per al tractament i transport de l'aire comprimit i els condensats.

Xarxes d'aire comprimit
Monografia en castellà amb informació sobre xarxes d'aire comprimit: introducció, disseny d'una xarxa d'aire comprimit, operació i manteniment d'accessoris, preparació i tractament de l'aire, errors i recomanacions i bibliografia.







Avaluació

Conjunt d’activitats autoavaluables de pneumàtica, de tipus test, per realitzar de manera interactiva en línia. Comptabilitza el temps parcial i el total de cada activitat, així com el nombre d’encerts i errades comesos.


Simulador de pneumàtica

Simulador en línia de pneumàtica del Ministeri d’Educació i Ciència. Permet fer de manera interactiva el disseny en 3D i veure l’esquema pneumàtic en 2D. És un recurs molt didàctic, fàcil d’utilitzar i amb un entorn molt amigable.








Aplicacions oleohidràuliques i pneumàtiques

Document PDF, de 16 diapositives, amb una col·lecció d’aplicacions oleohidràuliques i pneumàtiques característiques. Poden servir d’exemple per comprovar-ne el funcionament amb un programa de simulació.


Circuits pneumàtics

Web que explica, a través d’animacions, com funciona un circuit pneumàtic i quins són els elements principals que hi intervenen.








Mòdul de fonaments de pneumàtica

Unitat didàctica de pneumàtica sobre detectors de senyal: introducció, detectors d’ob jectes, pressòstats, temporitzadors pneu màtics, captadors de senyal, guia i activitats. Es tracta d’un material interactiu dins del programa Internet a l’aula del Departament d’Educació i la Secretaria per a la Societat de la Informació.


Actuador Festo

Vídeo de 2 min 10 s en castellà sobre actuadors pneumàtics i emissors de senyal. S’explique algunes aplicacions senzilles.



UNITAT 5. Electrònica analògica
Càrrega d'un condensador
Animació d'un circuit electrònica de la càrrega d'un condensador.

Circuits elèctrics
Web amb animacions sobre circuits elèctrics: el corrent elèctric, els circuits, tipus de circuits... Inclou activitats interactives


Codi de colors per a resistors
Aplicació en línia per estudiar el codi de colors dels resistors electrònics i per obtenir-ne el valor en ohms.

Códigos y series de las Resistencias
Programa per al càlcul de resistors


El corrent altern
Aplicació flash que explica els efectes del corrent altern en components passius. Com es genera una ona alterna sinusoïdal?, freqüència i amplitud d'una ona sinusoïdal, etc.

El corrent elèctric
Vídeo digital en català de 3'35'' de durada. Descriu el corrent elèctric; n'explica el context i la naturalesa. També explica diversos termes i conceptes relacionats amb el tema, com ara tensió i intensitat, desplaçament dels electrons portadors de càrreg


El díode de semiconductor
Pàgina web que explica, de manera resumida però comprensible, el díode semiconductor: característiques, estat de conducció i bloqueig, polarització, el díode LED...

El relé
Pàgina web en castellà i molt interessant, amb imatges i animacions, sobre el relé


Electricitat i electrònica
Web sobre electricitat i electrònica: el circuit elèctric, la llei d'ohm, electrònica analògica, electrònica digital, etc. Inclou animacions per ajudar a comprendre els continguts.

Electrònica analògica
Pàgina web amb una breu però concisa informació sobre introducció a l'electrònica analògica i semiconductors


Electrònica digital: aplicacions
Introducció general sobre les aplicacions i característiques de l'electrònica digital, present a gran quantitat d'aparells i dispositius que fem servir quotidianament. Podem trobar circuits digitals a la calculadora, al DVD, al, a les càmeres fotogràfique

Electrònica viva
Pàgines interactives que fan un repàs sobre electrònica analògica i electrònica digital


Introducció a l'electricitat
Web en castellà molt interessant sobre introducció a l'electricitat. Inclou quatre unitat didàctiques: conceptes bàsics d'electricitat, resistència elèctrica, potència, energia elèctrica i associació de resistències. Inclou animacions, exercicis i activit

Introducció als resistors
Pàgina web que explica, de manera concisa però entenedora, la noció de resistor i resistència, així com altres conceptes: resistors lineals, resistors no lineals, associació de resistors, codi de colors, tolerància...


Unitat didàctica d'electrònica bàs
Unitat didàctica, en castellà i en format PDF, de Electrónica básica per a educació secundària: el resistor, el condensador, el díode, la font d'alimentació, el transistor, muntatges i activitats.




UNITAT 6. Electrònica digital
àlgebra de Boole
Altra web amb informació sobre l'àlgebra de Boole i les seves propietats

Así funciona
Explicació de la suma de números binaris en 'Así funciona'


Càlculs lògics
L'ordinador, a més de fer càlculs numèrics, també fa càlculs lògics. En aquest capítol de Dígits es repassen els diferents sistemes que s'han fet servir al llarg de la història per fer aquesta mena de càlculs.

digits
Portal dedicat a les matemàtiques i el món digital.


Edison
L'Edison és un programari de simulació d'electricitat i electrònica, que en la seva versió 4.0 incorpora també el poder treballar amb portes lògiques.

El codi digital
El portal d'Electrònica Unicrom, ens explica les diferencies entre analògic i digital.


Electrònica digital
Web de Juan Manuel Millan que permet entendre millor aquest apartat i la resta de la unitat

ElectronRed
El portal ElectronRed ens ofereix una introducció a l'àlgebra de Boole, entre molts altres apartats d'interès.


Gadgets portàtils
Un MP3, un mòbil amb connexió a Internet, una consola, una agenda electrònica... Són alguns dels gagdets portàtils de què parla aquest capítol del Bit@bit.

IC Databook
Amb IC Databook (Freeware) es podran trobar les especificacions més importants dels circuit integrats de les sèries 40x. i 74x


Materials TIC
Materials TIC de la XTEC per a complementar l'apartat de funcions lògiques i altres conceptes

Multimedia Logic
Multimedia Logic és un altre programa de simulació per a treballar amb electrònica digital


Números d'infidels
Els números romans presenten alguns inconvenients a l'hora de fer-hi operacions. Per sort, es van substituir per uns números que venien de l'Orient, molt més idonis per als càlculs. Dígits dedica el capítol a l'aparició de la numeració indoàrab.

portes lògiques
De nou en el web de Celestí Capell, trobarem una forma molt visual d'entendre entre d'altres el funcionament de les portes lògiques.


REEA
Revista d'electricitat, electrònica i automàtica  REEA. Un bon lloc on buscar informació, activitats i programes per descarregar

simbologia d'electrònica
web sobre simbologia d'electrònica en general i també de la digital en diferents estàndards


Simulador CEDAR
Simulador CEDAR per a Windows que ens permet provar dissenys sobre electrònica digital, i fins i tot disposa d'un emulador de Z80

WinBreadborad
Amb el programari WinBreadborad podrem fer les nostres pràctiques en un laboratori digital virtual. La versió de demostració està limitada a un sol circuit integrat


UNITAT 7. Tecnologia de control
Automates anciens
Una ressenya bastant completa d'autòmats mecànics amb animacions que permeten veure'n el seu funcionament

Domotica. Home Automation
El vídeo aquí proposat mostra el funcionament detallat d'un sistema domòtic amb un nivell de detall suficient com per veure els diferents components


Els sensors
Una introducció la funció dels sensors és disponible al vídeo 'Els sensors', de durada molt curta i amb els conceptes clau.

Institut Català d'Energia
Per aprofundir en el concepte de l'etiquetatge energètic dels electrodomèstics


moulinex
Per disposar de més informació sobre electrodomèstics manipuladors alimentaris

Tecnologia de contro
'Tecnologia de control' és un vídeo adaptat per a la introducció de l'automatització a alumnat d'ESO


UNITAT 8. Robòtica
El robot del profe pobre
Per aquells que vulguin construir un robot, en aquesta web trobaran els detalls per construir les peces, les articulacions, la integració dels servomotors i el circuit de control

Estructura de un robot industrial
aspectes de l'arquitectura i morfologia dels robots, amb imatges i animacions que il·lustren i fan atractiva la visita a la pàgina


Sadex
A l'XTEC hi ha una entrada dedicada al control amb Sadex des d'on es pot baixar el programa Control Sadex i s'accedeix a la documentació del programa

Sensores
En aquesta web es presenta una classificació molt completa dels diferents tipus de sensors, del seu funcionament, acompanyat d'imatges molt clares i clarificadores


servomotores
A la pàgina que s'indica a continuació, està documentat el què son, com funcionen i com es controlen els servomotors

Soldadura por punto
Aquest vídeo de Youtube mostra una aplicació clàssica dels robots en la indústria de l'automoció


Sueños de robot
Una activitat innovadora i que pot oferir-se a l'alumnat molt motivat pel tema de la robòtica, i que pot anar desenvolupant bàsicament fora de l'horari escolar, seria el seguiment d'una webquest, anomenada 'Sueños de robot'

TORN CNC
Per veure diferents peces i mecanitzacions amb el torn didàctic Amateur


XTEC
Projecte de control i gestió d'un pàrquing

Zelio
Amb l'autòmat programable Zelio s'han realitzat molts projectes que estan documentats a la pàgina


UNITAT 9. Anem al taller
Festodidàctic
Simulador de circuits pneumàtics Festodidàctic

SADEX
Proramari SADEX i tutorials


Winunisoft
Software de programación y simulación de CNC.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada